
Na zdrowie i na szczęście
11 lipca 2016, 10:50Psycholodzy z Wielkiej Brytanii i Australii wykazali, że jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości.

Zastępnik soli z glonów
8 lipca 2016, 11:38Naturalnie słone glony morskie (brunatnice) mogą zastąpić sól. Oprócz sodu zawierają też potas i magnez oraz pierwiastki śladowe.

Hybrydowa bakteryjno-polimerowa kapsułka na szczepionkę
4 lipca 2016, 16:16Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo pracują z nieszkodliwymi szczepami pałeczek okrężnicy (Escherichia coli), by stworzyć kapsułkę transportową do dostarczania szczepionek następnej generacji.

Klucz do przewlekłego zmęczenia znajduje się w jelicie, nie w głowie
4 lipca 2016, 11:02Dotąd naukowcy nie znali przyczyn zespołu przewlekłego zmęczenia (ZPZ) ani skutecznych sposobów walki z tą przypadłością. Ostatnio jednak badacze z Uniwersytetu Cornella zidentyfikowali biologiczne markery w mikrobiomie jelitowym i wskaźniki zapalne we krwi.

Nie takie masło złe, jak je obsmarowują...
1 lipca 2016, 12:33Spożycie masła słabo koreluje z całkowitą śmiertelnością, nie wiąże się z chorobami sercowo-naczyniowymi i działa lekko zabezpieczająco w przypadku cukrzycy (korelacja jest ujemna) - dowodzi nowa metaanaliza naukowców z Tufts University.

Składnik marihuany chroni przed alzheimerem?
30 czerwca 2016, 14:03Z wstępnych badań przeprowadzonych przez naukowców z Salk Institute wynika, że tetrahydrokannabinol (THC) i inne składniki marihuany pomagają komórkom w usuwaniu beta amyloidu, białka odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Nowy sposób na pozbycie się guzów nowotworowych
30 czerwca 2016, 09:12Profesor Matthew Gdovin z University of Texas w San Antonio opracował nową nieinwazyjną metodę zabijania komórek nowotworowych. Będzie ona niezwykle przydatna przy leczeniu pacjentów z nieoperacyjnymi lub trudno dostępnymi guzami oraz dzieci chorujących na nowotwory.

Od nasion kopru i pietruszki do zwalczania nowotworów
29 czerwca 2016, 12:46Rosyjscy naukowcy pracujący pod kierownictwem specjalistów z Moskiewskiego Instytutu Fizyki i Chemii Organicznej zsyntetyzowali związki przeciwnowotworowe, bazując na składnikach wyekstrahowanych z nasion pietruszki i kopru.

Czas przejścia pokarmu przez jelito kluczowy dla zdrowia
28 czerwca 2016, 10:51Czas przejścia pokarmu przez układ pokarmowy (pasażu) wpływa na ilość szkodliwych metabolitów bakteryjnych. Tym samym stanowi czynnik kluczowy dla zdrowia jelit.

Obniżono kategorię zagrożenia nowotworami, do jakiej przypisywana jest kawa
27 czerwca 2016, 12:59Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (ang. International Agency for Research on Cancer, IARC), agenda Światowej Organizacji Zdrowia, obniżyła kategorię zagrożenia, do jakiej przypisywana jest kawa.